FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ако докаже твърденията си Божков, Горанов e готов да понесе своята отговорност

“Ако Васил Божков докаже твърденията си, че съм го съветвал как да не плаща данъци, аз ще понеса своята отговорност – не само политическа. Нямам никакви притеснения, всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България.”

Това каза по време на извънредно изявление финансовият министър Владислав Горанов.

Думите му идват непосредствено след обвиненията, отправени от бизнесмена Васил Божков. Той поиска и оставката на финансовия министър.

“Не разбирам аргументите на господин Божков да подавам оставка. Не нося вина за това, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта, са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 милиона лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже”, отсече Горанов.

Припомняме също така, че малко преди това премиерът Борисов призова Горанов да “излезе и да се обясни”.

“Никога не съм твърдял, че не познавам Божков, както познавам и Валентин Златев, и господин Домусчиев, и други бизнесмени”, заяви още Горанов.

По думите на финансовия министър най-честите теми на разговор между него и Васил Божков са се отнасяли до регулацията на рекламата в хазарта и дебати, свързани с режима на облагане с данъци на онлайн и наземния хазарт, обясни Горанов.

Горанов заяви, че многократните настоявания от страна на Божков за изравняване на режима на облагане на онлайн хазарта с т. нар. наземен хазарт, не са срещнали политическа подкрепа от страна на управляващото мнозинство.

Финансовият министър беше категоричен, че “независимо от опита за внушение” нямал никакви претенции към Васил Божков, освен едно – “през всичките години, докато се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал закона като е внасял по-малко такси”.

“На мнение съм, че и в момента Васил Бажков, ако иска, би могъл да заплати това, което не е платил навреме, защото милиарди са оборотите на фирмите, които са свързани с него, са генерирали през прериода, през който са действали”, каза Горанов.

След като заплати тази сума, той ще може да претендира пред Комисията по хазарта за продължаване на своя бизнес, посочи още Горанов.

Горанов опита да отговори и на друго обвинение от днес – че е министър на депутата и бизнесмен със съмнителна репутация Делян Пеевски. Пред журналисти той заяви:

“Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски. Срещал съм се с него през 2010 година, но и вие сте се срещали с него. Ако ме видите да правя законодателни инициативи за медиите, списания или вестници, за които съм чувал, че пеевски има участие, тогава може да ме упрекнете, но да твърдите, че този е на онзи не е сериозно.”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!