FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота.

Договорката за тази своеобразна „такса спокойствие“ била направена между него премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и с помощта на шефа на правната комисия в парламента Менда Стоянова, с която са обсъждани промените в Закона за хазарта и облагането на хазартните игри.

Това разказва Божков в неговата версия за случилото се през последните години, която нарича „истинската приказка“ и която публикува в понеделник (1 юни) в социалните мрежи – негов основен канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства. Историята е представена под формата на комикс с описание към него в стил приказката за Али Баба и 40-те разбойника. Героите са нарисувани, но ясно могат да бъдат свързани с реални лица с изключение на един, определен от Божков като приятел, който е показан в гръб. Той отбелязва, че всички прилики и събития са „доказуеми“.

Божков представя сам себе си като Али Баба, а разбойници нарича управляващите и разказва за началото на бизнеса си за моментни лотарийни билети – „Национална лотария“ през 2013 г.

Според твърденията на Божков, след приемането на промените в Закона за хазарта премиерът Бойко Борисов го изпратил при финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че трябва да плаща 20% от печалбата си на управляващите.
„Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всяка прилика с действителни лица, събития и #хунта e доказуема“, пише Божков в анонса към 7-те картинки и обещава продължение.

Васил Божков публикува своята версия за случилото се между него и управляващите през последните години под формата на комикс и обещава продължение.© Фейсбук/Васил Божков
Васил Божков публикува своята версия за случилото се между него и управляващите през последните години под формата на комикс и обещава продължение.

„Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki (изписването на шайки на латиница е на Васил Божков – бел. ред.), а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба“.

„През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали“

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите© Фейсбук/Васил Божков

„Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум“

„Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:

  • „Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.“
  • “ Какво разбираш под това?“
  • “ Ще разбереш после“
  • „Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.“

„Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.
Разбойничката казала:

  • „Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират“.
  • “ Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?“
  • “ Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.“

„Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг – същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва“.

„Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:

  • “ Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш.“

„Заместник-главатарят по Финансите казал:

  • “ Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.“

„Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката/shaikata“.

„Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна.“

В неделя (31 май) Божков обяви, че ще разкаже истинската история на Али Баба – като обясни, че преди това в „Дойче веле“ е публикувана приказка за него .

В средата на май, Божков, който твърди, че е плащал по буквата на закона и припомня, че този закон е предложен и приет от ГЕРБ, няколко пъти намекваше, че трябва да се гледа кой стои над комисията по хазарта, първо обяви в интервю, че за хазартният бизнес е разговарял само с финансовия министър, а след това показа и снимки от есемес кореспонденция, за която твърди че е с „Влади Горанов“ (както го нарича).

От тях остава впечатление, че финансовият министър е поемал ангажименти и давал указания към двама председатели на комисията по хазарта, включително и през януари тази година – малко преди прокуратурата да обяви разследването срещу Божков (още – тук).

След няколко опита да избегне коментар по темата, Горанов заяви, че няма спомен за точно такава кореспонденция. През последните месеци по тази тема, той обяснява, че спестените такси са заради „грешка“ на служители на комисията, които са приемали подаваните месечни декларации от хазартните фирми.

В събота прокуратурата обяви, че е разпитвала Горанов, както и други министри, зам.-министри, председатели на комисии и агенции. От изявлението на прокуратурата се разбра, че разпитът е бил по други теми, но не и за кореспонденцията и разговорите между Горанов и Божков, за които съобщи обвиняемият бизнесмен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!