FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БСП иска Борисов да плати политическата сметка за задкулисието Горанов – Божков

Няколко дни след като бизнесменът Васил Божков разпространи кореспонденция, за която се твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов, а финансовият министър обяви, че не помни, най-голямата опозиционна партия – БСП, попита премиера Бойко Борисов знаел ли е какво се случва в държавата и защо не е взел мерки.

В декларация от името на парламентарната група на социалистите днес лидерът Корнелия Нинова обяви, че случаят е пример как задкулисието е обвило в пашкул държавата. Тя поиска отговори не от финансовия министър, когото нарече „поредния бушон“, а от премиера и попита българите докога ще търпят това и дали ще има справедливост. Името на Васил Божков не бе споменато.

„В последните месеци сме залети от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели. Правителството управлява не с видими записи между институциите, а със записки между бизнесмени, не с контрол върху комисията по хазарта, а с „ценни указания“ към девойки от министър на финансите“, обяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна днес.

После допълни: „Свободата на словото е илюзия. Има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул, притиска я и изсмуква силата й. От думи – ето я наяве. Виждаме я в последните седмици.“

Лидерът на БСП цитира „Защо нациите се провалят“ и обяви, че в основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Според нея най-голямата вреда на управлението на Борисов е, че е обезсилило институциите, както и че е предало разградената държавност на задкулисието.

„Днес задкулисието управлява България и е време за равносметка и плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му да дават отговори. Ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост и няма смисъл да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки – той е съучастник и днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон“, каза още Корнелия Нинова. Тя избори въпросите – какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават за това даващите оказания, как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпортва пред държавен орган, финансират ли се медии срещу политически поръчки и затова ли сме на 11-о място по свобода на словото, ще остане ли безнаказано всичко това.

„Ще ни разединяват и противопоставят, но ние трябва да се обединим, защото трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието“, обърна се Корнелия Нинова към хората.

Декларацията на БСП започна с оценка на мерките при борбата с коронавируса. След като обяви, че икономическите мерки не работят, безработицата и цените растат, а хората са обеднели, Корнелия Нинова поиска промени в здравния, икономическия и социалния модел и настоя правителството да не управлява на принципа проба-грешка, а чрез цялостен план за подпомагане на всички сектори, а не само на протестиращи, както и чрез даване на парите сега, а не предизборно наесен.

„Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората, но правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не разбира тази цел и не може да я изпълни. Неговата е оцеляване до края на мандата“, каза още Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!