FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Властта няма ясен критерий кога да затяга мерките срещу коронавируса

Властта няма ясен критерий кога да затяга мерките срещу коронавируса

Властта няма ясен критерий в кои случаи да се затягат ограничителните мерки срещу коронавируса. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на “Дневник” на извънреден брифинг, на който той обяви, че до 14 юни България ще бъде в извънредна епидемична обстановка.

Ананиев съобщи, че управляващите имат готовност да смекчават още мерките, както и да ги затягат, ако се наложи. Преди дни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че за връщане на ограничителни мерки може да се мисли, ако в рамките на 3 дни се задържи тенденция за 100 нови заразени. Това мнение изразява и премиерът Бойко Борисов. “Аз мисля, че поне една седмица трябва да има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем разбира се и обратните мерки”, каза днес Ананиев.

На въпрос на “Дневник” какви са критериите, при които държавата ще решава дали да връща ограничителни мерки той каза, че един от критериите е броят на заразените, без да конкретизира. От думите му се разбра, че се мисли по-скоро за локални затягания на ограничения.

“Вторият критерий е причината, поради която се увеличава броят на заразените, тоест огнищата. Ако в едно населено място или един квартал се вижда, че там има сериозно увеличаване на броя на заразените, първо се търси първоизточникът на заразата и след това се проследяват всички контактни лица и това е една конкретна мярка на затягане, както беше в Банско, както беше в Ямбол, както беше в домовете във Видин.

Различни са факторите, които водят до увеличаването и в зависимост от факторите ние ограничаваме само дадени мерки”, каза още Ананиев. Той не даде отговор и на въпроса кои са първите ограничения, които биха били върнати, ако заболеваемостта нарасне. Той обясни, че “ще има мерки, които ще се охлабват и които сме набелязали” и даде пример с футболното първенство. Мачовете от него ще започнат от 5 юни, без публика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!