FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Върховният съд обяви за нищожна заповед на Ананиев за карантинните мерки

Днес Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 26 март 2020 г. Със заповедта си министърът допуска предварително изпълнение на 8 други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната.

Делото във ВАС е образувано по жалба на физическо лице, български гражданин, поставен под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време нямал право да се върне на работното си място във Великобритания. Мъжът е атакувал части от 4 заповеди на Кирил Ананиев, които касаят тези карантинни мерки.

Те предвиждат поставянето под карантина на хора, пристигнали в България от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраняваща посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Според определението на ВАС заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Според съдебния състав министърът на здравеопазването не е компетентен да се произнася по въпроса дали да има предварително изпълнение на общи административни актове.

“Предварителното им изпълнение е предвидено в Административно-процесуалния кодекс и не зависи от волята на издалия ги административен орган”, пише в определението на съда.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!