FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ДВЕ ФИРМИ ЩЕ ОТГЛЕЖДАТ 50 ТОНА РИБА В ОБЩИНСКИ ЯЗОВИРИ

1-11

Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „Ягодник” край Студено буче. В инвестиционното предложение на дружеството, което има опит в тази дейност е записано, че ще се угояват  20 000 кг риба за консумация – шаран, толстолоб,  амур, сом и бяла риба. След достигане  на пазарно тегло на рибите  част от тях ще се продават, други ще се прехвърлят в прилежащи складови басейни. „Ягодник е  с обща площ 76 дка  и обем 340 000 куб м.

Естественият водосбор, добрият водообмен и проточност подобряват самопочистващите възможности на язовира и са благоприятни за отглеждане на риба, е посочено в инвестиционното предложение. Не се очаква отделяне на опасни вещества във въздуха, водите и почвата.

Фирмата има  договор за ползване на язовира, сключен през юни т. г. , а инвестиционното предложение е подадено на 31 октомври. Годишната такса, която инвеститорът трябва да плаща на общината  е 1510 лв.

Друга фирма е депозирала в община Монтана инвестиционно предложение за отглеждане на 30 000 кг риба в язовир „Д-р Йосифово”. Площта на водоема  е 242 дка,  обемът – малко под 500 000 куб. м.

Предвижда се язовирът да се зарибява през лятото и след достигане на определено тегло рибата – обикновено през месеците ноември, декември и януари,  ще бъде улавяна и продавана.

Инвеститорът уточнява, че при стопанската дейност  няма да има замърсяване на околната среда, почвата и водите.

Фирмата има 10-годишен  договор с община Монтана за ползване на язовира, срещу годишна такса от 4 920 лв.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!