FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ, написа премиерът Борисов във Фейсбук

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Това написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук.

Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване остават месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които се предприемат, допълни премиерът Борисов.

Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят, добави Бойко Борисов. Той посочи, че Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти. А най-застрашени както от заразяване, така и от възникването на усложнения – са възрастните и хората с хронични заболявания.
Премиерът Борисов написа още, че се следи всичко, което се случва в другите държави – какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. Той обаче подчерта, че все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията.

Вече е приет пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците.

„Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение“

, изтъкна Бойко Борисов. Той уточни, че експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. Натискът върху българската система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация.

„Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.“

, добави Бойко Борисов.

Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот. Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия.

Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно можем повече!, написа още министър-председателят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!