FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЕК: Най-бедни сте в ЕС

ЕК: Най-бедни сте в ЕС

Сред лидерите сме по необслужвани кредити от бизнеса

България все още е след държавите от ЕС с най-високо ниво на бедност и неравенство в доходите.

Това отчита Европейската комисия в пролетния си доклад за икономическите показатели.

В документа се добавя, че страната ни продължава да бъде сред държавите от ЕС с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия – фирмите.

Стандартът ни на живот – на една трета от европейския

Въпреки силния икономически растеж и ниска безработица България догонва бавно останалата част от ЕС, се посочва още в доклада.

Уредбата за надзор на небанковия финансов сектор бе укрепена, но в застрахователния сектор е необходимо допълнително действие. Въпреки силния икономически растеж и ниска безработица България догонва бавно останалата част от ЕС.

В същото време България е единствената страна в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит от Договора за Общността, обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис при представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

Същевременно в доклада за страната ни се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.

В документа се подчертава, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, които са свързани и с изпирането на пари.

Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката.

Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване.

България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.

25% от българите са екстра бедни

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!