FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Завръщане и карантина: тестът за коронавирус не отменя изолацията

По официални данни към момента в страната има близо 23 000 души в “активна карантина”, като в числото влизат завърналите се от чужбина, доказаните с коронавирус на домашно лечение, както и контактните лица на заразените. Само за седмица и само в София пък са поставени под домашна карантина близо 900 души, които са пристигнали от други страни, показва справка от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ).

От 17 март насам на домашна изолация подлежат всички, които се прибират от чужбина. Това, разбира се, е свързано с неудобства и поражда въпроса дали няма начин да се намали този срок.

Правила и изключения

Всеки пристигащ от чужбина, трябва да попълни на летището предписание, с което се задължава да спазва 14-дневна домашна карантина. Той посочва адрес, на който може да бъде намерен от властите. В документа има и препоръка поставеният в изолация да спазва най-малко един метър дистанция от хората, с които съжителства и ако се почувства зле, да се обади на личния си лекар по телефона. Излизането навън е забранено, независимо откъде пристига поставеният под карантина и дали има симптоми на коронавирус, или не. За спазването следи МВР, а за нарушаването има наказания от глоби и дори затвор.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!