FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Какво всъщност каза Божков

Тезата на бизнесмена е, че законът, по който е облаган хазартния бизнес е внесен и приет от ГЕРБ т.е. те са гласували поправките, по които сега обвиняват, че фирмите му са плащали по по-изгодната за тях ставка и че това е било грешка, продължила пет години.

Божков твърди, че няма как лидерът на ГЕРБ (премиерът) и министърът на финансите да не са знаели как се приема и отхвърля данъчен закон (промените, свързани с облагането на хазартните игрите – бел.ред.) и че неговите компании са работили по буквата на закона. Според него, ако има някакви нарушения, отговорността е на тези, които са контролирали и то на тези по най-високите нива на управлението.

През януари той също беше намекнал да се търси кой стои над комисията по хазарта (министъра) и кой над него (премиера), но в интервюто за Би Ти Ви в сряда сутрин директно заяви, че е обсъждал бизнеса си само с “Влади Горанов” (както го наричаше), нямал е контакти с комисията по хазарта, а Горанов го представял на нейните председатели. Божков твърди още, че е имал многократни разговори с финансовия министър и общуване и по телефона, и със съобщения.

Засега той фокусира вниманието само върху контактите си с Горанов, но заяви, че обмисля да подаде и сигнал в прокуратурата по темата, без да стане ясно за какво. Божков дори каза, че би трябвало финансовият министър да подаде оставка, защото и в двата случая (и да е знаел какво се случва и да не е знаел) носи отговорност.

В твърденията си бизнесменът намекна също, че сега бизнесът се рекетира с помощта на държавата – първо плащаш, а после ти го и вземат. И припомни как е действала схемата на мутрите в началото на 90-те и какви според него са разликите. Сега “бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП”, твърди Божков.

Внушението му беше, че всичко става със знанието на властта.

И още, че се използват институциите като инструменти за завземане на бизнес, закриване и се произнасят присъди без съдебни решения. Той заяви, че така силово искат да вземат и собствеността на “Левски”. Самият Божков беше обвинен от братята Цветомир и Боян Найденови, с които са партньори в хазартния бизнес от 30 години, че ги карал да му прехвърлят дялове от фирми със заплахи (включително и за убийство) и те подадоха сигнал до прокуратурата през декември миналата година, който стана и официалният повод да започне разследване срещу бизнесмена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!