FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МОНТАНА ЩЕ ИМА МЕМОРИАЛ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА

1-00

Мемориал на жертвите на комунистическия режим ще има скоро в Монтана. След почти 10-годишно чакане, инициативният комитет с председател Борис Ангелов, получи всички разрешения за монтирането на паметника в черковната градинка.

Инициаторите вече обявиха кампания за набиране на средства, по предварителни изчисления мемориалът ще струва около 15 000 лв.

„Това е най-малкото, което можем да направим за жертвите на комунистическия режим”, каза Антоанета  Коцина от инициативния комитет.

В мемориала ще бъде вградена капсула с имената на хора от област Монтана, които са станали жертва на комунистическия режим. Вече са  събрани данни за много от тях. Все още никой не е установил колко точно  са избити и хвърлени в кладенец в местността Бучка през 1944 и 1945 година.

„Ако имате информация и документи за такива хора от вашето населено място можете да ни се обадите.”, призовават от инициативния комитет.

Идеята за изграждането на мемориал на жертвите на комунистическия режим е от преди 10-ина година.. Борис Ангелов, председател на инициативния комитет,  внася в общинския съвет. На 5 януари 2010 г.  искане за отреждане на място за паметника. Пет години по-късно  общинският съвет  взема решение паметникът да бъде издигнат в градинката при храма „Свети Свети Кирил и Методий”. След решението на общинския съвет привърженици на леви партии организираха протест.

От 2011 г. на 1 февруари България почита жертвите на комунистическия режим.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!