FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Нивото на монтанския язовир „Огоста“ спадна до критични стойности

Нивото на монтанския язовир ”Огоста” спадна до най-ниските стойности от завиряването през 1987 година, съобщиха от “Напоителни системи”. Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата, обясни пред Радио Видин управителят на Напоителни системи ЕАД клон Мизия, Гриша Босашки.

Според Босашки, водата от язовира се използва само за напояване, промишлени нужди и енергетика. По принцип при снеготопене и дъждове в него е постъпвала много вода, но през тази година е различно. „Язовирът никога не е бил на такива точки, каквито е в момента- възможно най-ниското ниво, което е било от цялото съществуване на този язовир“, посочва шефът на Напоителни системи- Мизия.

Язовир „Огоста“ е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. В него се събират водите на реките Огоста, Бързия и Златица и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана.

Преди дни местните медии съобщиха, че заради ниското ниво на язовира районът се е превърнал в туристическа атракция след като на повърхността му се открили църквата „Св. Вознесение Господне“, трактори, багери и причудливи машини, за които местните спорят, за какво са използвани, дори и останки от римска вила.

Освен „Огоста“, в района има и още един язовир, от важните за „Напоителни системи“, но той също се намира в критично състояние, посочва Гриша Босашки.

Граждани са информирали Радио Видин, че и река Лева във Враца пресъхва. „По дъното на река Лева във Враца можеш спокойно да се разхождаш с летни обувки. В реката няма вода.“, посочват хората, цитирани от видинското радио. Гражданите описали състоянието на реката като нещо, което е ставало само при сериозни безводия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!