FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Няма да ни спират тока при неплатена сметка до 13 април

Хората, които имат проблеми да платят битовите си сметки в условията на извънредно положение, могат да бъдат спокойни, че услугите няма да бъдат преустановени. В случай на забавено плащане в периода на извънредно положение няма да се дължат и лихви за забава и неустойки.

Това става ясно от утвърдения окончателно Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено у нас от 13 март.

Според гласуваните от парламента текстове до края на извънредното положение е забранено да се прилагат последиците от забавата на плащания от страна на граждани и фирми. Това важи както за паричните последици – начисляване на лихви и неустойки, така и за непаричните последици – като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, пише в закона. Според експерти списъкът с възможни непарични последици не е изчерпателен, а само примерен и законът на практика забранява всички непарични последици.

Това означава, че мобилните оператори няма да могат да преустановяват достъп до мрежата на абонати, които не са успели да платят навреме сметките си. Електроразпределителните дружества също няма да могат да спират тока, ако сметката не е платена. Според общите условия на ЧЕЗ в момента токът се спира в срок от 10 дни след изтичането на срока за плащане при битови потребители и в срок от 3 дни за стопанските потребители. Сметките съответно трябва да се платят до 10 дни след получаването им. Този обичаен срок на плащане също бе удължен с извънредното законодателство – на 20 дни, като енергийният министър по предложение на оперативния щаб има право със своя заповед допълнително да го разшири. Забранени са всички планови ремонти по електропреносната и електроразпределителната мрежа.

ВиК дружествата също няма да могат да спират водоподаването, макар че при тях процедурата по принцип е по-бавна, а периодът за плащане на сметките е по-дълъг. “Софийска вода” например дава 30 дни за плащане на сметката за вода. 30 дни е срокът за плащане на сметки и на “Топлофикация София”. Въпреки дадената допълнителна защита на фирми и граждани управляващите призоваха при възможност сметките да се плащат, за да няма натрупване на големи суми, които да се окажат непосилни в последствие. Всички комунални фирми в общите си условия предлагат и възможности за разсрочване на задължения.

Това обаче трудно може да стане без посещение на място, разбра се от разяснения на трите електроразпределителни дружества през БГНЕС. От “ЧЕЗ Електро България” АД са разяснили, че разсрочване от разстояние може да стане само при наличие на електронен подпис. Иначе документите могат да се подготвят предварително от разстояние след проведен разговор или писмена комуникация по мейл с клиента, но подписването следва да стане на място. От EVN също изискват електронен подпис или явяване в офис. “Енерго про” прилага същата практика.

С текстовете в извънредното законодателство временно се спира образуването на изпълнителни производства, спира се и принудителното изпълнение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!