FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

С 230 000 ЛВ ОБЕЗЩЕТЯВАТ СТОПАНИТЕ НА ПРАСЕТА В ОБЛАСТТА

Image1

От петък служители на Агенцията по безопасност на храните могат да изплащат по 300 лв на стопаните, принудени да заколят домашните си прасета заради Африканската чума. По данни на областната управа списъците за петте общини, които са засегнати от мерките  са готови. Направени са от кметовете и кметските наместници на общо 41 населени места със 765 домакинства,които са отглеждали между едно и пет прасета. Списъкът и попълнено от стопанина заявление са  документите по който ще се изплащат обезщетенията.

Най-много са домакинствата от община Монтана 395 със 722 заклани прасета.Бойчиновци 190 с 314 прасета, Берковица 116 със 196, Якимово 50 с 92 и община Георги Дамяново 14 домакинство с 21 заклани прасета.

Парите ще се изплащат на място от служители на БАБХ, ако всички стопани не дойдат да ги получат ще има и втора дата за изплащане.

Междувременно в землището на с. Ковачица е открито поредно диво прасе заразено с АЧ. Затова областният управител Росен Белчев издаде заповед за обособяване на зона с радиус 8 км от мястото, където е открит глигана, в която ще бъде ограничен свободния достъп.

93 диви прасета са отстреляни в региона от началото на месец март досега. За такъв лов са издадени 810 разрешителни. Смята се, че на територията на областта има 2 2 58 диви прасета, за да се постигне оптимален брой трябва да бъдат отстреляни минимум 1 800.

В няколко от държавните ловни стопанства в региона вече са поставени 13 касетъчни капани за диво прасе, в които са уловени  6 животни.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!