FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Хората на първа линия в борбата с коронавируса ще получат по 1000 лева допълнително възнаграждение

В Министерския съвет се провежда пресконференция на Медицинския съвет към кабинета. На брифинга присъства премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев.

Следващите две – три седмици се очертава пика на болестта и ще става все по-тежко, каза Бойко Борисов.
Да пуснем хората през това време да работят е все едно да ги пратим да умрат, аз категорично съм против, каза премиерът. Колкото и да губи икономиката и да не им се седи на хората вкъщи, тези две-три седмици са критични и да се мобилизираме за тях, допълни той. Не случайно България се дава за пример в цял свят за мерките които взема, каза Борисов.

В доклад на Медицинския съвет пише, че мерките за налагане на изолация са наложителни, а диагнозата за болестта се основава на Пи Си Ар тестове, каза пред журналисти днес проф. Коста Костов, председател на Медицинския съвет към Министерския съвет.

Днес ще бъдат преведени на всички медицински и немедицински кадри по 1000 лева чисто или бруто 1537 лева на човек, Заедно с дължимите данъци и социални вноски, каза здравният министър Кирил Ананиев. Общо 2,6 млн. лева ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения. Други 3,4 млн. лева ще получат хора и спешната помощ и Центъра за заразни паразитни болести.

Днес на МС ще бъде предложено да се вземе решение за договор с китайска корпорация за доставка на лекарства, съобщи още здравният министър.
Възложил съм да бъдат произведени 2 милиона маски и да бъдат дадени на социално слабите хора. Ако се наложи ще произведем още маски, проблемът не е в парите, а в надеждността, допълни Борисов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!