FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЩЕ ОЖИВЕЕ ЛИ ОТНОВО ЖИВОВСКАТА ЧЕРКВА?

1-g

Господ има грижата, но и ние сме длъжни нещо да направим нещо. Това каза видинският митрополит Даниил пред порутения храм „Възнесение Господне”, на някогашното село Живовци.   Запазената сграда сама свидетелства, че построеното „да служи Во век, века“ не може да бъде унищожено, сега ред е на хората, на християните да съхранят черквата изоставена преди 30 години, когато с. Живовци е изчезнало във  водите на язовир „Огоста”.

Наскоро хора от селото и техни наследници създали инициативен комитет за възстановяване на черквата. Почистили района и сградата, понесла тежки удари  не само от ветровете и водите на язовира, но и от хората. Храмът отдавна е без покрив, паднал, след като металните греди, които го поддържали били изрязани  и предадени като старо желязо. Не водата, а човеци успели да извадят част от камъните от стените на камбанарията, а по уникалните каменни мозайки на източния вход личат греховни следи от длето на иманяри, които вероятно са опитвали да ги демонтират. Злосторниците все още не могат да стигнат до уникалния подпокривен фриз, който напомня арменски стил.

Сложна ще е процедурата по опазване на храма, който сега няма как да бъде охраняван. Сградата попада в сервитута на язовира, а там всякакви строителни дейности са забранени. Предстои инициативния комитет и Видинската митрополия да поискат разрешение от Министерството на земеделието преди да започнат каквото и да е там.

Според Димитър Церовски – един от инициаторите за възстановяване на храма в Лопушанския манастир се пазят камбаната,  владишкия трон и царските двери. Той има и пълен списък на иконите предадени на Видинската митрополия през 1975 г.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!