FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Васил Божков обяви, че дава акциите на “Левски” на Бойко Борисов

Бизнесменът Васил Божков, който стои зад собствеността на футболния “Левски”, обяви, че ще предаде мажоритарния пакет акции на клуба на министър-председателя Бойко Борисов.

Той го направи чрез съобщение до медиите, в което казва, че премиерът е отговорник за тежкото състояние на клуба.

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се “погрижи” за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов”, пише в изявлението.

В него се посочва, че “джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9.00 ч. в Министерския съвет”.

Божков изтъква, че оставя бъдещето на клуба в ръцете на премиера. “Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят “Левски” без други реални опции”, продължава той.

Божков дойде в “Левски” в началото на март 2019 г., като официално носител на 86.6% от акциите на клуба стана партньорът му Георги Попов. Година по-късно срещу Божков бяха повдигнати 11 обвинения, като едно от тях е за организирана престъпна група, в която е и Попов. Двамата са в ОАЕ, откъдето България иска екстрадирането им.

Преди седмица Божков проговори пред медиите за пръв път от повече от три месеца и заяви, че е дал 25 млн. лева за “Левски” за по-малко от година. В обширно интервю пред Би Ти Ви той обясни, че министър-председателят Бойко Борисов унищожава клуба. На въпрос защо се е завърнал във футбола и се е захванал с “Левски” обвиненият в престъпления бизнесмен каза, че това е тема на следващ разговор.

“Левски” изпадна в много тежко положение след невъзможността Божков да осигурява издръжката на клуба. В началото на годината законът за хазарта беше променен и частните компании изгубиха правото да организират моментни лотарийни игри, от което беше засегнат спонсорът на сините “Национална лотария”.

От десетина дни започна публичен натиск към Божков, че “Левски” може да бъде спасен само ако собственикът бъде сменен. Борисов (който сам се определя като “болен левскар”) дори обяви, че държавата може да даде кредит, осигурена е реклама и ще помогне, както са помагали и на други отбори. Ден по-късно финансовият министър Владислав Горанов го опроверга, че не вижда механизъм, по който държавата да отпусне кредит на футболен клуб.

Въпреки различията си водещите фенски организации се обединиха преди седмица в писмо до Борисов с призив за държавна подкрепа и с искане Божков да обяви намеренията си. На този фон баскетболният треньор Константин Папазов направи серия медийни изяви, в които твърди, че обвиняемият бизнесмен ще даде акциите на него, макар че той не успя да обясни да има план за финансиране и издръжка.

“Като бивши мажоритарни акционери неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на “Левски”. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел”, казва Божков в изявлението си.

Той благодари на ръководството на “Левски” за “усилията и изключителния професионализъм” и на привържениците, “които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци”.

Поредна смяна на собствеността
Това ще е поредната смяна на собствеността в “Левски” за последните пет години и отново поставя много въпроси. И в този случай тя отново се предава безвъзмездно и с големи задължения на гърба на клуба.

През юни 2015 г. от клуба си тръгна дългогодишният собственик Тодор Батков, под чието ръководство сините записаха последните си спортни успехи. На мястото му дойдоха приближеният до Борисов Иво Тонев, свързваният с депутата от ДПС Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов.

В края на август 2016 г. акциите на “Левски” попаднаха у Спас Русев. Самият той обяви през февруари 2017 г.. че “Левски” е практически във фалит и изрази готовност да си тръгне още тогава и да даде акциите на привържениците, но остана.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!