FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ В БИБЛИОТЕКИТЕ С 15 ПРОЦЕНТА

1-2

През тази година стандартът за финансиране на читалища, музеи и галерии е увеличен с 10 на сто в сравнение с 2020.  За библиотеките увеличението ще е с 15 на сто. Със същия процент ще бъдат увеличени и заплатите на работещите в този сектор.

Очаква се  утвърждаването на  по-ефективни механизми за анализ и оценка на разходваните от читалища, музеи и галерии  средства. Читалищата са значими културни средища, но трябва да се развиват съобразно реалностите на 21 век, да отговарят на съвременните изисквания, смятат експерти.  Важна част от дейността им е библиотеката, а на много места тази дейност е неглижирана.  Към момента читалищата у нас са около 3500 – 4000. Реално работещите и развиващи дейност обаче са много по-малко, а всички получават финансиране от държавата, което формира основната част от бюджета им.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!