FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„Външна намеса“ посочвала на властта кой бизнесмен да отстрани, смята Румен Гечев

Като пиар ход в криза с всекидневни скандали, в които попада правителството, определи създаването на държавни бензиностанции проф. Румен Гечев от БСП, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, пред БНР.

Ако се предвижда просто присъствие на пазара на горивата с 3-5% дял на държавните бензиностанции, няма да има никакъв ефект върху цената, смята той. Поне 20-25% трябва да обхванат, за да влияят. „Това предполага (строителството) на няколкостотин бензиностанции, а правителството не представя никакви икономически разчети – в кои региони ще са и т.н.“, обобщи той.

Преследването и арестите на бизнесмени от прокуратурата било нареждане отвън. „Дали са имена и са казали на управляващите, че ако искат да останат във властта, трябва да разчистят терена“, заяви той, но не отговори на въпрос коя държава има предвид като външна намеса.

Божков си плащал и всички по веригата били доволни

Как чак сега правителството установи, че четири фирми на Васил Божков не са внесли в бюджета 700 млн.лева, попита риторично Гечев. Според него бизнесменът години наред е „разкешвал“ на отговорните фактори и никой не би разклатил тази печеливша схема. Само нареждане отвън ги е принудило, иначе и държава в Африка при липсващи 700 млн. в бюджета ще започне разследване отгоре до долу на пряко отговорните, каза Гечев.

„Главна прокуратура да ни покаже резултати! Ясно е, че ги няма 700 млн. лева. Няма никакво съмнение, че за да си затвори очите държавата – с нейните министри и премиера, те няма как, предполага се, да не са крали заедно с крадеца. А мястото на крадците е определено в конституцията и законите“, посочи Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!