FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ГРАЖДАНИ НА МОНТАНА: НЕ ИСКАМЕ ИНСИНЕРАТОР

1-15

Няколко десетки жители на Монтана се включиха днес в общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ на инвестиционно предложение „Обезвреждане на отпадъци от хуманното и ветеринарно здравеопазване и от фармацевтичната промишленост”. Залата реагира емоционално и многократно  прекъсна изложението с викове „няма да стане” и „у-у-у-у”. Категорично срещу проектното предложение се обявиха  Марин Маринов, Петър Пенчев, Илия Миладинов и още  от изказалите се  Аргументите им: инситератора е на 400 м от центъра на  града и ще замърсява допълнително въздуха. А това ще повлияе лошо на здравето на хората. Светлин Балкански съобщи, че в анкета във f „за” или „против” инсинератора, от гласувалите 2 500 души 2400 са били „против”. С гласуване и над 30-те граждани в залата се обявиха срещу  предложението.

Представителят на фирма – инвеститор  „Огоста 2017”,  заяви многократно, че всичко , което искат да изградят в Монтана е законно, а автори на доклада са специалисти и университетски преподаватели в областта на околната среда и  преработването на отпадъци . Аудиторията така и не чу обясненията на специалистите какво количество остатъчна пепел ще остава от работата на инсинератора. Не е ясно и къде ще се депонира тази пепел. Екоактивист показа в залата становище на „Грийнпис” и „За Земята”, които също се обявяват срещу изграждане на инсталацията в Монтана. Стана ясно, че инсталация за обезвреждане  на болнични отпадъци фирма „Огоста 2017” вече експлоатира. Обезвредените при температура от 200гр. отпадъци се карат  на Депото за твърди битови отпадъци в Монтана. „Инсталацията ни е напълно законна и работи законно”, заяви  М. Спасов от „Огоста 2017″.

Заради съмненията  на присъстващите, че протоколът може да бъде манипулиран всички се подписаха под него и снимаха черновата с телефон. С този протокол и становищата на РИОСВ, РЗИ, община , Басейнова дирекция  експертен съвет трябва да се произнесе по инвестиционно предложение. Ако становището е положително то отива в Общинския съвет, който взема решение за изработване на съответните планове за строителство.

Инвестиционно предложение за инсинератора е на стойност около 1 млн лв, при старта на инсталацията ще бъдат наети 6-ма работници. След това персонала може да бъде увеличен.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!