FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Данаил Кирилов уби съдебната реформа

Данаил Кирилов казал, че няма да подава оставка, понеже вече не сме били обект на мониторинг и понеже министърът бил обект на мащабна конспирация, злостна манипулация и поредна обърквация на файлове.

Също така е признал, че още не е създал органа, с чието създаване беше мотивирана препоръката за отпадане на мониторинга от страна на ЕК в последния доклад, а именно т.нар. Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона и на Съвет за координация и сътрудничество.

Съответното постановление на МС (№ 240) е прието още на 24 септември, 2019 г. и предвижда, че „Съветът провежда редовни заседания на всеки три месеца в първия понеделник на съответния месец от 14,00 ч. в сградата на Министерския съвет.“ (чл. 11), както и че „В едномесечен срок от влизане в сила на постановлението Министерството на правосъдието обявява процедура за попълване на състава на Гражданския съвет.“ (§ 4 от преходните и заключителни разпроредби).

От думите на министъра става ясно, че нищо от това не е приведено в действие или доведено до край.

Вероятно, обяснението се крие в един друг текст от същите преходни и заключителни разпоредби: „§ 5. Постановлението влиза в сила с влизането в сила на отмяната на Решението на Европейската комисия от 13 декември 2006 г. за създаване на механизъм за сътрудничество и проверка за напредъка на България в постигането на специфични цели в областите на съдебна реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност (обн., ОВ, L 354/58 от 14 декември 2006 г.).“

Понеже, доколкото знам, такава формална отмяна не е публикувана, то и нашето постановление не е влязло в сила.

Какво излиза – министърт е прав! В момента ние наистина не подлежим на никакво наблюдение. Европейското го смачкахме с помощта на ишиаса на Юнкер и с аргумента, че ние и сами можем да се мониторираме и да носим отговорност за реформите. А понеже никой в Брюксел не иска да поеме отговорност наистина да отмени мониторинга за България, ние не стартираме дори формално обещания от нас вътрешен такъв…

И така, в Брюксел сме излъгали, че сами се мониторираме, а в София се лъжем, че мониторингът на ЕК е изчезнал окончателно.

И, междувременно, изпадаме в един безкрайно удобен вакуум, в който да прекратим дори формалните имитации на съдебна реформа. А бухалката главен прокурор, шпицкомандата във Висшия съдебен съвет и самият Кирилов могат да се отдадат на безнаказано сопаджийство с неизменната решителна помощ от медиите на Пеевски…

Разбира се, европейският мониторинг може и в някакъв момент да се появи на сцената, като призрака на стария Хамлет, но и в София, и в Брюксел винаги ще се намери някой готов на всичко в името на политическото удобство Полоний да ни обясни, че имаме някакъв проблем с разсъдъка си.

Но не формалната съдба на един или друг мониторинг е причината за оставката на министъра. Причината е, че в описаната междумониторингова мъгла Данаил Кирилов уби съдебната реформа. Затова, например, не се чува вече нищо за въвеждане на механизъм за отчетност на главния прокурор или за реформа на прокуратурата.И затова той трябва да си подаде оставката.

(Знам, знам, виновен пак ще се окаже един министър от периода 2014/15 г., чието име никой не може да си спомни. Точно както стана с временния софтуер за разпределение на делата, който беше превърнат в постоянен от бездействието на два състава на ВСС, но това беше вменено във вина на този ексминистър. Или както стана с Търговския регистър, или пък – изтичането на данни от НАП. Или пък, с избора на Гешев. За цялата гнилоч на Дани(я) е виновен все този анархолиберал…)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!