FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

КОЛКО ДУШИ „ОБСЛУЖВА“ ЕДИН ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛ

1-1

Анализ на Института за пазарна икономика показва  мястото на общинската администрация в местната икономика и  дава груба представа по колко души „обслужва“ един общински служител. Анализът е направен по данни на МФ за четвъртото тримесечие на 2019 г.

В големите общини този показател надхвърля 1:400, а повечето общини  в България попадат в границите  между 100 и 300 души на един общински служител.

Застаряването и раздробяването на общинската карта  личи ясно в това разпределение, като има общини, в които местната администрация е сред най-важните работодатели. В 40 общини, най-вече по западната граница и в планинските райони на един служител се падат по по-малко от 100 души, МЕЖДУ ТЯХ СА И ДВЕ ОТ ОБЛАСТ Монтана –  Георги Дамяново (53) и Чипровци (78).   Те обаче все още са доста над общините в страната с най-нисък показател  –  Трекляно (24), Бойница (35) и Ковачевци (46). Тези общини са  най-вече по западната граница на страната и в планинските райони, уточняват от ИПИ.

Обяснението – общинската администрация не може да бъде сведена под определен санитарен минимум, който ѝ позволява да изпълнява основните си функции. Има нужда от актуализация на картата на общините и намаляването на броя им до тези, които могат да съществуват като относително самостоятелни икономически единици.

Къде са останалите общини в областта:

Лом 332 население  на един общински служител

Монтана 319,  Берковица 239 , Вълчедръм 224, Бойчиновци 189,

Вършец 138, Якимово, Медковец и Брусарци между 100 и 120

 

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!