FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Конте бесен от решението на европейски държави да не отворят границите си за Италия

Италианският премиер определи действията им като „дискриминационни“ и „напълно неприемливи“

Решенията на Австрия и Гърция да не отворят границите си за Италия са „дискриминационни“ и „напълно неприемливи“, обяви италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Politico.

„Има някои държави, които смятат, че е подходящо да предприемат мерки срещу страни, които в момента имат по-висока крива на заразяване“, каза Конте по време на своя пресконференция.

Той бе категоричен обаче, че няма причина Австрия или Гърция да предприемат подобни мерки срещу Италия.

Италия отвори границите си за туризъм в рамките на ЕС, но повечето от съседите я изключват от двустранните споразумения за свободно движение, включително Франция, Швейцария, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция.

Джузепе Конте коментира и плана за възстановяване след ограничителните мерки в ЕС, обявен от Брюксел миналата седмица, като каза, че Италия „бърза да разработи проекта си и да бъде готова, след като финансирането стане достъпно“.

Той добави, че страната му има желание да ускори процеса и „работи с Европа, за да се отделят по-значителни ресурси“.

Премиерът очерта приоритетите на Италия за възстановяването, включително инвестиции в транспортна и цифрова инфраструктура, фискални реформи и борба с укриването на данъци.

Конте добави още, че Италия ще поиска достъп до SURE – заемната схема на Комисията за подпомагане на схеми за временна работа, от която очаква да получи около 20 милиарда евро подкрепа – както и заеми от Европейската инвестиционна банка.

Той остава несигурен обаче за Европейския механизъм за стабилност, като отбеляза, че ще направи оценка заедно с парламента дали да има достъп до него.

„Напомняме на всички, че е заем, а като такъв, той трябва да бъде погасен“, подчерта Конте

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!