FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ОБЛАСТ МОНТАНА – БЕДНОСТ И НИСЪК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ

Exif_JPEG_420

Монтана е сред областите в страната с най- ниски доходи и стандарт на живот, всеки втори жител на региона е беден. Областта е с най-висока безработица, като тенденцията се влошава. Монтана се представя добре в усвояването на европейски средства, но остава областта с най-малко автомагистрали и първокласни пътища. По  ниво на местните данъци в общините област Монтана е с най-ниско данъчно облагане. По естествен прираст на населението зад нас е само Видин. В  образованието показателите сочат оценка слаб. Така е и в поддържането на реда и сигурността. Категорично на последно място в страната е областта и в културния живот

Много добри са показателите за околната среда.

Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономика за 2019 г.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Монтана нараства два пъти по-бавно от средния за страната. През 2019 г доходите на член на домакинство са 4 640 лв при 6 000 лв за страната.

Слабата оценка за поддържането на реда и сигурността се базира  на сравнително слабата натовареност на наказателните  съдии / 7,7 дела на съдия за месец при 9,1  за страната/. Делата приключили в тримесечен срок са 80 % при 90 % за страната. Висящите дела се увеличават до 15 % при 10 % за страната.

Монтана остава сред областите  най-голям брой престъпления, кражбите са над  13 на 1000 души, при 11 на 1 000 за страната, разкриваемостта е над средната за страната.

Тенденциите в областта на културата остават без промяна –  най-беден културен живот в цялата страна. Посещенията в театрите и кината са в пъти по-ниски от средните – театри  88 посещения на 1 000 души  при 362 / 1 000 в страната , музеи 155 /1 000 тук при 770/1 000 в страната. От 2015 г. в областта няма достатъчно голяма  библиотека, за да влиза в националната статистика.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!