FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

СЗО: Втора по-смъртоносна вълна от COVID-19 ще удари Европа “Днес не е време за празнуване, а е време за подготовка”

 

Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, тъй като пандемията не е приключила, каза топ представител на Световната здравна организация в Европа. В ексклузивно интервю за „Дейли Телеграф“ д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за европейския регион, отправи остро предупреждение към страните, които започват да облекчават ограниченията си, заявявайки, че сега е „време за подготовка, а не за празнуване”.

Д-р Клюге подчерта, че това че броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. „Епицентърът на европейското огнище сега е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан”, предупреди той.

“Страни като България със сигурност ще бъдат ударени от втора вълна”

„Страните трябва да използват това време разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве,

както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение”, каза той.

„Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за празнуване, а е време за подготовка. Това правят и скандинавските страни – те не изключват втора вълна, но се надяват, че тя ще бъде локализирана и ще могат да я преодолеят бързо”, каза Клюге.

Той предупреди, че втората вълна може да съвпадне с избухване на други инфекциозни заболявания. „Много съм загрижен за възможността от двойна вълна –

през есента може да имаме втора вълна на COVID и друга от сезонен грип или морбили.

СЗО: Коронавирусът може и никога да не изчезне

Преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили”, каза той.

Много експерти, включително главният медицински директор на Англия, професор Крис Уити, предупреждават, че втората вълна от пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата, посочвайки пандемията от испански грип 1918-20 г. като доказателство. Когато испанският грип за пръв път се появи през март 1918 г., той имаше отличителните белези на типично сезонно заболяване – но след това се върна в още по-вирулентна и смъртоносна форма през есента, като в крайна сметка уби 50 милиона души. Смята се, че движенията на войските в края на Първата световна война са ускорили разпространението на болестта, която също е имала трета и четвърта вълна, въпреки че те не са били толкова пагубни.

„От историята знаем, че при пандемиите страните, които не са били засегнати толкова много по-рано, могат да бъдат ударени от втора вълна”,

ЕК: Гответе се за втора вълна на COVID-19

каза Клюге. „Какво ще се случи в Африка и Източна Европа? Те са отвъд кривата – като някои държави казват: „Не сме като Италия” и след това, две седмици по-късно, бум! Те могат за съжаление да бъдат ударени от втората вълна по-силно тази зима, така че трябва да бъдем много, много внимателни”, категоричен е той.

През последните няколко седмици много европейски страни започнаха да рестартират своите замразени икономики и да позволят някаква форма на възобновяване на нормалността. По-рано този месец на испанското население беше позволено да спортува навън за първи път от седем седмици, а ресторантите в някои райони на Германия отново отвориха. Във Франция хората вече няма да се нуждаят от разрешителни за пътуване, за да обяснят защо са напуснали дома си.

Но при липса на ефективно лечение на вируса или на ваксина, заяви д-р Клюге, всяко блокиране трябва да бъде придружено от строги мерки за обществено здраве, включително цялостно проследяване на контактите и тестове. Пилотно приложение за проследяване на контакти NHS беше пуснато на остров Уайт миналата седмица, като правителството заяви, че ще бъде внедрено в останалата част на страната до края на месеца, ако се окаже успешно.

Броят на проведените тестове нараства бавно, но все още не е на нивото от 100 000 за ден, обещано от Мат Ханкок, здравен секретар на кралството. Анализът на „Дейли Телеграф“ показва, че се правят около 80 000 тестове на ден.

Клюге каза, че липсата на лечение или ваксина означава, че всяко облекчаване на ограниченията за блокиране трябва да се извършва “постепенно и внимателно”,

добавяйки: “Хората смятат, че блокирането е приключило. Нищо не се е променило. Пълният пакет за контрол на болестта трябва да е налице. Това е ключовото послание”. Той каза още, че се надява пандемията да покаже, че здравето вече трябва да бъде на първо място в политическия дневен ред.

“Винаги сме смятали, че здравето е двигателят на икономическия просперитет, но всъщност е от още по-голямо значение – където няма здраве, няма икономика”, добави той. „Това е урок, който не може да бъде забравен. Общественото здраве заслужава място начело на дневния ред. И понякога, когато лидер пострада лично, това помага”, добави той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!