FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Цветан Цветанов: Бойко Борисов обижда гражданите по недопустим начин

Цветан Цветанов: Бойко Борисов обижда гражданите по недопустим начинОбръщенията на министър-председателя и министрите от последните дни са недопустими. Когато нямаш достатъчно аргументирани политики, преминаваш към нападки и обиди. Хората нямат никаква вина за това, което се случва в момента, заяви пред TV+ председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, който коментира събитията в страната по време на кризата с коронавируса и извънредното положение.

„В момента има много тежка институционална криза във всички институции и тежки политически противоборства. Според мен Министерски съвет трябваше да се обърне към Президентството и да се свика КСНС. Там трябваше да се търси диалог и единодушно да се вземат решения. Така мерките щяха да бъдат приети от всички граждани и щяха да са много по-полезни за бизнеса.

Ние водим разговори с различни бизнеси и те отчитат, че имат близо 80% спад в приходите си. В същото време от мярката 60/40 не се възползва почти никой“, каза още той.
„В началото санитарните мерки бяха добри, но среднощните брифинги и непрекъснатото повтаряне на ковчези, трупове и хладилни камиони създаде страх у хората. Обществото се нуждае от лидери, които да създават у хората усещането за сигурност, а не да всяват страх и паника“, категоричен е Цветанов.

По думите му дефицитът в управлението е по-голям, отколкото дефицитът в парите. „Диалогът беше единственото средство, с което можеше да се излезе най-безболезнено от тази криза. Трябваше да се намери политическият консенсус. В момента изживяваме много тежка политическа конфронтация“, смята той.

Според Цветан Цветанов премиерът казва някакви реплики, президентът отговаря, опозицията недоволоства от всички действия на правителството. „Това показва, че обществото няма доверие в сегашното управление. Да, тази ситуация е невиждана до момента, но можеше да се намери политически консенсус“, на мнение е Цветанов.

„Мярката за следене на телефоните на хората не трябваше да се прилага така. В момента тя не се гарантира от съда. Аз не казвам, че някой е злоупотребил, но остава едно чувство на съмнение. Мерките на летищата до един момент бяха адекватни, но КПП-тата не изиграха тази роля, която сега им се приписва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!