FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

201 са заразените с коронавирус, 11 са новите случаи

Вече 201 са заразените с коронавирус у нас, съобщи ген. Венцеслав Мутафчийски, шеф на Националния кризисен щаб по борба с коронавируса, на редовен брифинг, на който бяха представени последните данни за развитие на заболеваемостта.

Имаме 11 нови случая за изминалото денонощие и общо установените заразени с коронавирус са 201, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

„От новите случаи един пациент е доказан в Дупница и двама са от Пазарджик, които са семейство. В Добрич има един, който е контактно лице на заразен и в София са констатирани 7 нови случая”, посочи той.

Общо 36 са хоспитализираните до момента.

Според ген. Мутафчийски всяка болница трябва да приготви отделения за болни от коронавирус. Той ще поиска от министъра на здравеопазването да подготви такава заповед, а болниците трябва да я изпълнят в срок от 3 дни.

Пета градска болница е отворена, каза още председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. „Карантината при болниците е времето за провеждане на дезинфекция на болницата. Това е време за отделяне на пациента и персонала, с който е контактувал той. Трябва всяка болница да има обособени отделения и реанимационни легла за случаи с коронавирус“, каза още Мутафчийски.

„Ще направим предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка болница в България в срок от 3 дни да предостави обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус“, каза генералът.

Гръцкият вариант е съвсем допустим и за България, особено, ако има рязък скок на случаите, каза в отговор на въпрос Мутафчийски.

 „Мерките, които въведе Гърция, включват представяне на една бележка, която удостоверява къде отиваш. Този вариант е допустим за България, особено ако имаме скок на заразените. Тук сме направили такъв вариант за движение между отделните населени места“, добави той.

В Гърция бяха въведени драстични мерки за ограничаване на заболеваемостта от коронавирус – глоба от 150 евро за излизане навън без причина.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че все още не е насрочена среща на кризисния щаб със Светия синод. Може би ще помолим Томислав Дончев или друг вицепремиер да направи тази среща, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

В отговор на няколко въпроса, свързани с първите симптоми на коронавирус, Мутафчийски каза: „Съобщава се за температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство за натиск в гърдите и при около 10% от случаите диария. За промяна на вкуса и обонянието никъде не се съобщава“.

„Няма определени индикации като температура, за да отиде човек да се изследва. Когато човек се чувства с такава симптоматика, каквато казах, той се обажда на лекаря си и получава инструкции с какво да се лекува. Ако получи задух, болка в гърдите, упорито чувство за стягане в гърдите и 38 и повече градуса температура, трябва да се настани за лечение в болница“, каза още Мутафчийски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!