FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

405 МЛН ЛВ СА ПОЛУЧИЛИ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В РЕГИОНА ЗА 5 ГОДИНИ

IMG_20190705_135547

405,4 млн. лв. е общата финансова подкрепа, която са получили земеделските производители от област Монтана през последните пет години. Това съобщи на среща с повече от 200 земеделски стопани от региона  заместник-министърът  на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Това са  близо 3 % от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за този период.

„Селското стопанство има структуроопределящо значение за икономиката и формира 13,4% от общата брутна добавена стойност за областта,  близо четири пъти  над средното за страната ”, посочи още Добрев. Нарастват площите с рапица, слънчоглед , през последната година трикратно са се увеличили и площите със зеленчуци.

С 16% са се увеличили  трайните  насаждения през последните пет години. Основно в областта се отглеждат винени лозя и орехи, сочи анализът на МЗХГ.

Нараства и броят на биволите и говедата, незначително се е увеличил броят на овцете отглеждани в областта.

Пред земеделските стопани бе представена и идеята за създаване на взаимоспомагателен фонд за компенсиране на загуби от градушки и други неблагоприятни климатични фактори. Зам.-министър Добрев подчерта, че се търси най-подходящата форма на участие в този доброволен фонд – дали единна или диференцирана ставка за различни култури. Той припомни, че при неблагоприятни климатични събития сега се компенсират площи, пропаднали на 100%, като амбицията е, чрез новия фонд, да се покриват солидарно и по-малки щети.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!