FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ВРЕМЕ ЗА ВАКСИНА, КОВИД СЕ ЗАВРЪЩА

133997044_2920204441558681_8854771042797093416_n (1)

Започва активната ваксинация срещу сезонния грип. От началото на следващата седмица личните лекари ще разполагат с безплатни ваксини за хората на и над 65-годишна възраст, както и за пациенти с хронични заболявания.

Едновременно с това  стартира ваксинацията с адаптирана, нова ваксина срещу ковид 19. Вирусът вече настъпва, като в понеделник в региона са регистрирани 28 случая, повечето от тях в дома за възрастни в Горна Вереница. Заболяването вече протича по-леко, основно с хрема и неразположение.

От сряда всеки,  който желае, може да си постави адаптираната за новорегистрирани щамове  за ковид 19 ваксина. Тя може да се слага и на деца навършили 12 години. С ваксината ще разполагат личните лекари, както и два специализирани имунизационни кабинета в Монтана.

От началото на месец октомври пък започва имунизацията срещу грип. Двете ваксини са съвместими „могат да се прилагат едномоментно и с интервал между тях, без да се спазва някакъв диапазон,  в два последователни дни , две седмици и т. н.,” обясин Елена Тодорова, гл. инсп. В РЗИ – Монтана

И тази година здравното министерство осигурява 300 000 дози безплатни противогрипни ваксини за определени групи от населението. Това са  хората на и над 65 години, включени в националната програма. Личните  лекари трябва да да заявили на фармацевтичната кампания необходимите им ваксини още през  лятото.  Ваксината може да се поставя  от 1 октомври до края март месец , но е хубаво да се постави възможно най-скоро, допълни Е. Тодорова.

На информационния портал за ваксинопрофилактика  всеки може да намери нужната му информация  за задължителните и препоръчителни имунизации както и отговори на най-често задаваните въпроси  свързани с ваксините  и  националните имунизационни програми.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!