FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ДЕТСКИ НАДБАВКИ ПРИ РАБОТА В ЧУЖБИНА

00

Българите, които работят в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки в страната, в която работят, дори и ако детето живее с другия си родител в България.

За парична помощ за отглеждане на деца може да се кандидатства и след приключване на работа – след като работникът се е прибрал в България. Процедурата не е сложна, но е свързана с бюрократични стъпки и понякога отнема повече време.

За да може човек да се възползва от детските надбавки в определена страна, трябва да е бил много прецизен в плащането на данъците си там.

Сумата, която може да се получи, се различава в различните страни..  Около 204-235 евро на месец е обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Нидерландия  е от  55-79 евро, според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец.

Освен парична помощ за отглеждане на деца, работещите извън България могат да потърсят парите си за неизползван платен годишен отпуск, както и за надвзети данъци – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възстановяване на данъци се подават след връщане в България, като може да се кандидатства 4-5 години назад.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!