FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Русия

ЕС публикува списъка от шестия пакет от санкции срещу Русия. Той включва намаляване на вноса на руски петрол в ЕС, изключване на още банки от системата SWIFT, санкциониране на участници в дезинформация, разпространяващи пропаганда, както и тези, отговорни за военни престъпления.

Петрол

ЕС реши да забрани закупуването, вноса или трансфера на суров петрол и някои петролни продукти от Русия в ЕС. Постепенното спиране на руския петрол ще отнеме от 6 месеца за суровия петрол до 8 месеца за други рафинирани петролни продукти.

Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави-членки на ЕС, които поради географското си положение страдат от специфична зависимост от руските доставки и нямат реални алтернативни възможности.

Освен това България и Хърватия също ще се възползват от временни дерогации по отношение на вноса съответно на руски морски суров петрол и вакуумен газьол.

Де-SWIFT на още руски и беларуски банки

ЕС разширява съществуващата забрана за предоставяне на специализирани услуги за финансови съобщения (SWIFT) до три допълнителни руски кредитни институции – най-голямата руска банка Сбербанк, Московска кредитна банка и Руска селскостопанска банка – и Беларуската банка за развитие и реконструкция.

Излъчване

ЕС преустановява дейността по излъчване в ЕС на още три руски държавни издания: Россия RTR/RTR Планета, Россия 24 / Русия 24 и TV Center International. Тези структури са били използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформация относно нахлуването в Украйна, включително пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и ЕС и неговите държави-членки. В съответствие с Хартата на основните права, тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, напр. изследвания и интервюта.

Ограничения за износ

ЕС разширява списъка на лицата и фирмите, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Такива допълнения към списъка включват както руски, така и белоруски субекти. Освен това ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Това ще включва 80 химикала, които могат да се използват за производство на химически оръжия.

Консултантски услуги

ЕС ще забрани предоставянето на счетоводни услуги, връзки с обществеността и консултантски услуги.

Физически и юридически лица

Освен това Съветът реши да санкционира допълнителни физически и юридически лица, отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, личности, подкрепящи войната, водещи бизнесмени и членове на семейства на изброени олигарси и служители на Кремъл, както и компании в отбраната и финансова организация.

ЕС решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна. Той настоятелно призовава Русия незабавно да спре безразборните си атаки срещу цивилни и цивилна инфраструктура и незабавно и безусловно да изтегли всичките си войски и военна техника от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Зверствата, извършвани от руските сили, и нанесените страдания и разрушения са неописуеми. ЕС призовава Русия да позволи незабавен хуманитарен достъп и безопасното преминаване на всички заинтересовани цивилни. Той също така призовава Русия незабавно да позволи безопасното връщане на украинци, насилствено изведени в Русия.

Европейският съюз е непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самозащита срещу руската агресия и да изгради мирно, демократично и проспериращо бъдеще.

Източник: Cross.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!