FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЖИВИТЕ СЪКРОВИЩА НА С. ЛИПЕН

DSC_0093 (2)

Липен е едно от малките села в община Монтана, с по-малко от 300 жители. Но духът на селото е жив и за това основната заслуга е на местното читалище.  Чисто и подредено – истински дом на традициите, място за срещи и раздумки. Дни преди Коледа активът на читалището вече е готов за празниците.

Автентичните хора на групата при читалище „Пробуда“ в село Липен са вписани в националната листа „Живи човешки съкровища“. Наградите на участниците в състава са много, само това лято те са добавили в колекцията си от медали още 10.

„Това е домът, в който тези жени отдават сърцето си, всичко тук е направено  благодарение на техния труд.Един колектив сме изградили – перфектен. Участваме навсякъде, имаме танцови състави, имаме певческа група, имаме инд. изпълнители Събираме се  и за празници“, разказва Фиданка Антова – секретар на читалището.

От десетилетия в селото няма училище. Затова читалището е дом и за знание и за контакти и празници.

Като истински следовници на възрожденците активът на читалището в Липен създава нови традиции. Тази година жените вече са подготвили 40 коледни чорапчета за децата, които живеят постоянно в селото и за тези, които радват липнени само през ваканциите.

„То не е само да възстановиш едно читалище, а трябва да отдадеш сърцето си за него. Само с пари не се прави, прави се с любов и с много труд“, допълва Фиданка.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!