FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЛОМ ПОЧЕТЕ ЕДИН ОТ ВЕЛИКИТЕ СИ СИНОВЕ

Otkrivane_pametna_plocha_Lom1

Паметна плоча на възрожденския деец и учен Димитър Маринов по повод на 175 годишнината от неговото рождениеоткриха днес в Лом. Мемориалният знак е  поставен  на входа на Съдебната палата по инициатива на Районния съд  с подкрепата на Висшия съдебен съвет. Автор е  скулпторъг  Красимир Кръстев.

Димитър Маринов е ученик на Кръстьо Пишурка и учител преди Освобождението на България, а след 1878 г. активно участва в изграждането на младата държава. Той е първият председател на Ломския окръжен съд и депутат в Учредителното събрание /1879 г./, в продължение на 5 години работи като съдия в Лом, Силистра и Русе , а след това се заема с педагогическа и научна дейност. Бил е  директор на Софийската девическа гимназия и Народната библиотека, основател и пръв директор е на Етнографския музей.  Автор е на поредица от книги с огромен принос в българската история, етнография и фолклористика –  поредицата „Жива старина“, „История на българската литература“, „Стефан Стамболов и новейшата ни история“, „Народното обичайно право“ и др.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!