FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

НОВИ СТЕНОПИСИ В ХРАМА „СВЕТИ ДУХ“

20210412_130944

Храм Свети Дух в Монтана ще посрещне вярващите на  великденскитe празници  с нови стенописи. Сцената от Слизането на Христос в Ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до този в църквата Света София в Истанбул. В центъра на композицията  е Христос, който „смертию смерт поправ“ счупва портите адови и протяга ръце към двамата прародители  Адам и Ева. Те са сред първите, спасени от човешкия род. Сред персонажите са старозаветни патриарси, пророци и царе – Мойсей, Давид, Соломон, Йоан Предтеча.

Христовата победа над ада, освобождението на Адам и оправданието на старозаветния човек е основна тема в Богослужението на празника.

Мракът на ада е осветен от светлината на неговата богочовешка слава. Това е светлината на идващото Възкресение. Под вратата в черната пропаст се вижда  фигурата на княза на мрака – Сатаната. Силата на ада е разрушена и веригите са скъсани.

Храм Свети Дух в Монтана е във втори етап на зографисване. Изображенията на светците и библейските сцени са завършени върху северната стена, в момента се работи по южната. По проект община Монтана инвестира за миналата и през тази година общо 500 000 лв за стенописите на най-голямата си църква.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!