FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ОСВЕТИХА РЕМОНТИРАНАТА ЧЕРКВА В С. БОКИЛОВЦИ

Exif_JPEG_420

Голям празник събра днес християните в берковското  село  Бокиловци. В деня на Свети евангелист Лука, покровител на селото,  тържествено бе осветена ремонтираната черква. Литургията отслужи Видинският митрополит Даниил. В двора на храма  бе раздаден курбан  за здраве.

Близо половин век черквата в едно от най-малките села в берковска община е била недостъпна за християните.  Старопланинските ветрове, дъждовете и мъглите не пощадили храма изграден в далечната 1879 година. Покривът рухнал, стените потъмнели от влага, замлъкнала камбаната,  спомня си 89-годишният Езекия, който  отговарял за черквата.

До лятото на тази година, когато Михаил започнал да събира дарения за ремонт на храма.

„Всичко започна от месец май и на 4 юни започна подмяната на покрива. Събрахме пари, с приятели , с познати, много хора помогнаха и с подкрепата и на община Берковица и най-вече на хората тука“, разказва той.

Орлин е преселник от София, казва, че  намерил  хубаво място.  Тази година   няколко човека  започнали  от нищото, сами се захванали с ремонта: „ с по 5 с по 10 лв, така се започна и се стигна до дарения от непознати хора,  дарения от по 1 000 лв „

Илия живее от 52 г. в Бокиловци, съпругата му е от селото. “Черквата я бяхме забравили , тя беше разруха , без ток, покрива , камбанария паднала, всичко сега направиха със собствен труд – момчетата от селото“

Както и преди 150 години, когато е положен първият камък на черквата мъжете от Бокиловци  не са пожалили усилия, за да я превърнат отново в дом за  вярващите.

Днес всички дойдоха да се порадват на празника и така ще е всяка неделя занапред.  Но инициативите на хората от Бокиловци не свършват до тук. Предстои да направят и оградата на черковния двор. Отново със собствени сили и средства.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!