FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ПРИКАЗКАТА НА КИЛИМА ПРОДЪЛЖАВА

20210819_110355

Три дни занаятчии от Чипровци и Пирот  демонстрират  вековни килимарски традиции: тъкане, багрене , пресукване,  а  граждани  и гости  на Чипровци  могат да се включат в процеса, докосвайки се за кратко до тайните на килимарството.

В една от залите на  Историческия музей в Чипровци  са експонирани  откритите през последните четири години килими. „ Това са   най-ранни килими  – от първата половина на 18 век  – „ Бакамски” или „Гарибалда”, дарени от  семейство Тимоти и Пенелопе Хейс.  Купени са,  единият е открит в антикварен магазин във Виена”, разказа  Анита Комитска, директор на Историческия музей. Тук е и килима  на Е. Хасан от Шумен, който от години издирва за музея стари килими. Сред експонатите са и килими  съхранявани от хора в Чипровци,  които са ги дарили на музея. Премиерата на обновената  експозиция е съчетана  с работата по проекта „Приказката на килима” и Дните  на Пирот в Чипровци.

Умението на тъкане на чипровски килими вече е част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. А общуването между майсторките от двете общини е полезно не само за тях , но и за всички, които ценят миналото и искат за го пренесат в бъдещето. Разликите между хората от двете страни на Балкана са малко , а приликите в тъкането на килими – много. „Има доста сличности измегу наши и ваши килими. Па нема кой да ткае.,  йедно  има 5-6 жени су остале у Пирот , мало килимарке, многу су мале остале..“, казва Мая Чилич, докато сръчно реди цветовете на килима. Казва, че модела е „Октопод”, а на съседния стан Сийка тъче същото, само че тук модела е „Пирочанка” . А около тях деца и възрастни снимат и се радват на красотата на шарките.

Дните на Пирот в Чипровци ще завършат с  дискусия  за проблемите и бъдещето на занаята в двата центъра на тъкане.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!