FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Скръбна вест! Внезапно е починал писателят Стоян Николов – Торлака

Стоян Николов – Торлака е родeн на 3 октомври 1979 г. в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година досега има своя коментарна рубрика в сайта “Биволъ”. Има жена и три деца.

Дебютният „Северозападен романь“ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект, при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада.

Торлака написва и продължения на романа – „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“ и „Херакъл от Диви дол“.

През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“, а през 2020 г. излиза романът „Хазарт“ – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост. “Разкази за маса” е деветата книга на автора и негов първи сборник с разкази. Тя излиза от печат през 2021 година и е част от хумористичната Северозападната поредица.

Приятелите и почитателите на Торлака могат да се простят с него тази неделя. Опелото ще се състои от 12 часа в старата църква в Монтана.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!