FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

СПАСИТЕЛИ ОТ 5 ДЪРЖАВИ ТЕСТВАТ ДЕЙСТВИЯ ПРИ БЕДСТВИЯ

Exif_JPEG_420

Спасителни екипи от пет държави тестват в Монтана възможностите за съвместни действие при мащабни бедствия. Учението, „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда” ще продължи три дни.

Целта е да се проверят  възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след  бедствия. Участват  190 пожарникари и спасители от Австрия, Гърция, Турция и Унгария.  Тренировките им са  в районите на язовир „Огоста” и  полигоните на Центъра за професионално обучение  към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Учението започна по обяд с митническа проверка на екипите, откликнали на исканията за помощ на държавата пострадала от тежко  земетресение. Сценарият: „ Намираме в МОдулистан, града е Модула и правителството на Модулистан  е прело екипите от Турция, Гърция, Унгария и Австрия  в помощ за търсене и спасяване”, разказа ком. Георги Гатев, ГДПБЗН  Над 250 човека  са ангажирани в учението, 190 са спасителите от чужбина.  Екипите , които идват на помощ са задължени 72 часа да бъдат абсолютно самостоятелни,  носят си вода , храна, всичко което им е необходимо Учението се провежда  нонстоп и ще продължи повече от  две денонощия. Районът е около Монтана, предвидени са действия в тунели, спасяване на  пострадали хора в язовира, както и сайт за спасяване на много ценно имущество от  национален интерес, където се прилагат  специални процедури за съхранение на застрашените артефокти. Учението се финансира от Европейската комисия по  Механизма за гражданска защита.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!