FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Увеличават стипендиите и помощите на студентите

Министерството на образованието и науката намери допустимо и съгласува с Националното представителство на студентските съвети в България искането за увеличаване на стипендиите, помощите и наградите. Предложението включва следните промени:

– Минималната месечна стипендия за студенти ще бъде увеличена от 85 до 120 лева.
– Максималната месечна стипендия за студенти ще бъде увеличена от 180 до 200 лева.
– Максималният размер на помощите и наградите ще бъде увеличен от 300 на 400 лева.

Заявката за увеличение беше подадена от Националното представителство на студентските съвети през юли 2023 година и е свързана с водената политика на организацията за стимулиране на студентската младеж и насърчаване на успехите на бъдещите висши ученици. Министерството на образованието и науката ще представи проект на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Постановление № 90 от 26 май 2000 г., което определя условията и реда за предоставяне на студентските стипендии за студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища и научните организации.

Предложението включва и увеличение от 100 на 140 лева месечно за студентите, приети за обучение в годината на придобиване на средно образование в държавни висши училища по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, буква “А” от Закона за висшето образование.

Новите размери на стипендиите ще влязат в сила от 1 юли 2023 година, а средствата за стипендии на студентите, обучаващи се по специалности от приоритетните професионални направления, които могат да се получават независимо от това дали студентът получава и друга стипендия по реда на това постановление, ще се определят пропорционално на относителния им дял спрямо всички студенти в редовна форма на обучение в съответното висше училище.

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Монтана и региона по всяко време на имейл montanalivetv@gmail.com . За реклама – 0876661606Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!