FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

УНИКАЛЕН КИЛИМ ПОЛУЧИ МУЗЕЯТ В ЧИПРОВЦИ

Exif_JPEG_420

С молитвен килим с чипровски мотиви, тъкан от мюсюлманка от Лудогорието, обогати колекцията си Музеят в Чипровци. Ценният експонат е дарение от семейство Тимъти и Пенелопе Хейс от Съединените щати . Това не е първото дарение , което семейството от Щатите прави на Чипровския музей. Килимът е купен е  от антикварен  магазин в чужбина. Вече е част от експозицията и може да се види от посетителите.

„ Нямахме такъв килим, търсихме много, за да покажем и този  тип килим, който е работен в Чипровци. Защото някога в района  са тъкани килими и за православните  и католически храмове, и за синагогите, и за джамиите По документи в средата на 18 век жените в Чипровци и Копиловци, Железна, и Мартиново тъкат годишно 8 000 молитвени  килимчета за нуждите на Втора турска армия“, разказа д-р Анита Комитска, директор на музея.

„Това дарение е много ценно за нас. Обогатяването на  колекцията  провокира интереса и на туристите и на хората, които са виждали килими от 18 и 19 век“., отбеляза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Ръководството на музея и община Чипровци апелират към всички, които са имали  в домовете си  чипровски килими, да се поровят в старите  ракли и скринове и ако открият килим, или дори част от него да го предложат на музея. За да могат специалистите да проследяват все по пълно историята  и развитието на изкуството  на чипровското  килимарство, признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!