FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Фолклорен ансамбъл „Ситница“ от Монтана спечели награда от фестивал в Румъния

Фолклорен ансамбъл „Ситница“ от Монтана спечели втора награда от международния фолклорен фестивал за деца и младежи „Каталина“ в град Яш в Румъния, в който са участвали множество състави за изворен и обработен фолклор от пет страни от Европа и от осем области от Румъния, съобщиха от общината в Монтана.

Възпитаниците на младия хореограф Христо Иванов от Монтана са се представили предимно с негови авторски композиции – Влашки танц, „Игри от Шопско“, Джиновски танц, „Ехо от Шоплука“, както и с фрагмент от „На север от Балкана“ по хореография на един от класиците на българския обработен танцов фолклор Тодор Бекирски. Изпълненията им са били включени в заключителния концерт на лауреатите на фестивала, който е бил излъчван на живо по регионалната телевизия TVR.

Фестивалът „Каталина“, който е с конкурсен характер, е традиционно културно събитие, емблематично за четвъртия по големина румънски град Яш. Той е един от най-старите и най-престижни фестивали в северната ни съседка. Доказателство за авторитета му е фактът, че е подкрепен от Министерството на образованието на Румъния и местната власт в града и региона, обявиха от общината в Монтана.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!