FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ХОРА ОТ ПАЛИЛУЛА И ОХРИД НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ КОНЦЕСИЯ

RIO

Протест с искане на оставка на директора на РИОСВ – Монтана Деница Славкова и прекратяване на процедурите по ОВОС за добив на пясък и чакъл в землището на селата  Палилула и Охрид имаше днес в Монтана. Около 30-сет души  се събраха пред входа на екоинспекцията. Полицаи не позволиха хората да се качат до РИОСВ.

Най-голямото им притеснение  е, че кариерата  ще засегне извора с питейна вода за селата от района.

„Това е на около 500-600 м от извора, който  осигурява вода на много населени места.“., казва Мито Митов от Палилула  и добавя „трябва по тоя начин те да си покрият безграничната  алчност“

Споровете между жители на  двете села и фирмата – концесионер на два терена за добив на пясък и чакъл се водят от години.Категорично несъгласни заедно с   Инициативния комитет в началото били   и местните управници. После – отношението се променило и сега „ се криели като мишки“.

Според протестиращите имало спекулации и в подписка , която подал  кметът  в с. Охрид,  половината от хората  били безимотни. Реално подписалите били  25 човека –  над 75 години, които  не се интересували  какво ще стане.

Причина за ескалиране на напрежението сега е откритата процедура за изграждане на пътна  отсечка, който да свърже общинския път с местността, където ще се добиват инертните материали.

Протестиращите твърдят, че процедурата  е незаконна, като се позовават на писмо от началото на месец август т. г. от министър  Асен Личев, с което се спират дейностите в района . Директорът на РИОСВ – Монтана се позовава на съдебно решение  от средата на септември на ВАС, с което се възстановяват дейностите по добива.

Досега не е имало добив на пясък и чакъл, категорична е Д. Славкова.   След 15 септември, когато излязло  решението на ВАС,  от РИОСВ са дали разрешение за старт  на процедурата по  изграждане на  допълнителния път.

Недоволните заявиха, че няма да се откажат и ще останат пред РИОСВ. Деница Славкова съобщи, че през последните дни е получавала заплахи по телефона и е подала сигнал за това в полицията.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!