FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Читалище успя да осъди строителна фирма за некачествен ремонт

Снимка: Фейсбук страница на читалище „Бистър ум – 1927“

Строителна фирма, извършила некачествен ремонт на читалище е осъдена да плати 13 500 лева.

Окръжен съд – Монтана е одобрил спогодба, според която дружеството „Ес Джи 81“ ЕООД- София се задължава да заплати 13 500 лева на народно читалище „Бистър ум – 1927“ –  село Горна Ковачица, община Чипровци за доброволно уреждане на съдебно производство  по търговско дело между тях. 

Делото е образувано през 2019 г. по иск на читалището, посочват от съда. В исковата молба се твърди, че през 2015 г. фирмата извършила ремонт на читалището в с. Горно Ковачица като ремонтните дейности били финансирани от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони. Според иска, строителните работи останали недовършени и по-късно се появили течове. Но тъй като ремонтът вече бил платен, а обектът въведен в експлоатация, се наложило читалището да заплати нови ремонтни дейности за запазване на сградата. 

Сградата на читалището в с. Бърдарски геран се руши след некачествен ремонт покрива – тук

През 2016 г. проверка на ДФ „Земеделие“ също установила недостатъци на ремонта и с акт определил сума от 13 875,50 лева за възстановяване на безвъзмездната помощ за ремонта.

Строителната фирма не се отзовала на поканата на читалището да поправи некачественото строителство. Заради това от читалище „Бистър ум“ подали иск срещу дружеството с молба да  плати обезщетение от 9331,62 лева – разходи за отстраняване на недостатъците в ремонта и 6125,34 – договорена неустойка. 

Как ремонт на покрив „отвори“ ремонт и на читалищен салон – тук

В хода на съдебното производство двете страни са изявили желание за спогодба помежду им и се споразумяват извънсъдебно да уредят окончателно и доброволно отношенията си като фирма „Ес Джи 81“ ЕООД  плати 13 500 лева на читалище „Бистър ум – 1927“. Страните се съгласяват също, че изплащането на сумата не представлява признаване на иска или вина от страна на дружеството.

Окръжен съд – Монтана е одобрил постигнатата спогодба като непротиворечаща на закона и морала и прекратява търговското дело.   

Определението на съда не е обжалвано в дадения едноседмичния срок пред Апелативен съд – София и е влязло в сила. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!