FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Борисов: От Божков съм взел само една пура. Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси / допълнителни показания на Божков по случая/

Как ще получим пари от Божков?! От него съм получавал една пура в централа на ГЕРБ. Сега съм скопен. Като си премиер, не можеш да говориш. Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и карикатури.

Аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ човек, затова и давам на църквите и манастирите, не съм взимал нито една стотинка, едно евро от този човек. Ако имам вина тя е, че съм помагал на футбола, категоричен бе Борисов в интервю за предаването „Панорама“.

Закони не са променяни в полза на когото и да било, допълни той.

През всичките години имахме нормални отношения. Не мога да кажа, че съм забранил на Васил Божков да се вижда с когото и да е било в правителството. Срещали сме с Васил Божков, но никога в негова полза. Неговите съдружници от 20-30 години не са ли знаели, ако се отклоняват пари? Тези ценности без пари ли се дават? Иманярите издават ли фактури, попита премиерът.

Хазартът не е нещо хубаво, и ако някой го практикува, то поне да е в полза на държавата. Няма и една стотинка. Това е лъжа. Но така беше и в Костинброд. Така действат тези мекерета. Вкарват телевизия. Мая Манолова тича, Бареков, автобуси с двойни дъна. И какво стана накрая? Само че телевизията сега е друга. Но пак са същите и все се въртят около едни и същи, каза Борисов.

Коментарът на Бойко Борисов е по повод публикуван в сайта Биволъ сигнал от името на Васил Божков до редица отговорни институции в държавата, на първо място до главния прокурор и президента. В текста се съдържат твърдения за конкретни факти, свързани с корупция до най-висшите етажи на властта и конкретно Министър-председателя Бойко Борисов, Министъра на финансите Владислав Горанов, свързани с тях субекти от политически и бизнес среди.

Документът не е подписан, но от Бивол твърдят, че са се свързали с Божков и той е потвърдил автентичността му. Свободна Европа също твърди, че разполага със сигнала и Божков е потвърдил авторство.

Ето какво се твърди във въпросния документ:

„През последните шест години, както дружествата, така и аз бяхме подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство.

Тази ситуация ескалира до директна „заплаха“ за прекратяване на дейността на тези дружества. Същата заплаха се осъществи, когато през януари 2020 г. , вследствие на моя категоричен отказ да продължавам да задоволявам нарастващите финансови претенции и амбиции за придобиване на мажоритарни дялове от моите дружества от страна на министъра на финансите Владислав Горанов и интересите, които той представлява.

За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане.“

Следва пълно описание на хронологията на събитията, в която Божков описва развоя на събитията през последните пет години, за които публикува и в социалните мрежи.

Божков съобщава, че е бил „призован“ от премиера Борисов да стане собственик на „Левски“. Неговият отказ и предложение да бъде генерален спонсор на отбора не било прието. Според Божков заради „сериозен натиск и множество заплахи“ с партньорите му решили да поемат клуба.

В края на документа Божков сезира прокуратурата „за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба“ от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!