FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ВДИГАТ ПАМЕТНИЦИ НА ГЕРОИ ОТ ВОЙНИТЕ В ДВЕ СЕЛА

1-0

Барелеф  на родения в с. Копиловци  композитор и музикант  Камен Луков ще има скоро  в родното му село. В с. Дива Слатина ще бъде издигнат  монумент на загиналите във войните жители на селото.

„Искаме паметниците да бъдат напълно готови до края на октомври”, каза кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова.

Средствата са осигурени от държавата, общината вече е получила нужните 20 000 лв.  Автор на барелефа на маестро Камен Луков и на паметника в Дива Слатина е скулпторът Димитър Гоцак.

В Дива Слатина вече са издирени имената на мъжете от селото, загинали за Отечеството. „Те са 30-ина, продължава прецизирането на  списъка във  военните архиви”, каза Н. Петкова. В началото на 20 век селото имало 800 жители, сега са 70.

Камен Луков – Пейнски е роден преди  145 години в Копиловци.

На 16 години той  постъпва в полковия оркестър на 5-ти Дунавски полк. През 1896г. е изпратен да учи в Императорската  Одеска консерватория, която завършил  с отличие.
След завръщането си в България, през 1905г. е назначен за капелмайстор на Троянския полк в Ловеч.Там работи с Панайот Пипков. Участва в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война с музикантския взвод. Тогава създава Церемониалния марш на Българската армия „Весели и в боя“, който и до днес е в репертоара на духовите оркестри. Като участник в музикатски взвод е  раняван  на Дойранската позиция.

Автор е на  над 1000 творби за духов оркестър – походни маршове и кантати. Композирал е и хора, ръченици, китки, романси, оперетна музика. И днес репертоарен за съставите е неговият марш “Весели в боя”.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!