FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ВМРО ще „обезврежда“ важен закон, за да спре „норвежците да отнемат деца“

Месец преди влизането в сила на отложения м.г. нов социален закон един от коалиционните партньори – ВМРО, поиска отново или той да бъде отменен, или да бъде променен.

Влизането в сила на новия закон бе отложено от ГЕРБ със шест месеца заради натиск от „Обединените патриоти“, слухове за отнемане на деца, протести и критики от църквата. Законът бе приет след повече от 5 години дебати и обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др. (още четете тук).

Днес депутатът от ВМРО Искрен Веселинов каза, че заради пандемията от коронавирус не е имало дискусии и промени в закона, заради каквито той бил отложен. Партията смята, че той трябва да бъде отменен и заменен с Кодекс на социалните услуги, но тъй като много хора с увреждания искали той да влезе в сила от 1 юли, ВМРО смята да предложи промени в закона, чрез които той да бъде „обезвреден“ и да се запазят семейните ценности чрез предотвратяване на възможностите за дългосрочно извеждане на деца от семействата им.

Според Александър Сиди от ВМРО коронавирусът спрял „норвежците, които стоят на границата, да ни вземат децата“, но сега били нужни законодателни промени. Депутатите възнамеряват да обсъждат предложения с другите партии, сред които да се премахне ролята на неправителствените организации при извеждането на деца от семействата, да има бърз съдебен контрол при отнемане на деца, както и неправителствените организации да не бъдат на „входа“ и „изхода“ на социалните услуги.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!