FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ГЕРБ обвини БСП, че е адвокат на Божков и заговори за парламентарно разследване на прехода

Два часа след като БСП поиска парламентът да разследва връзките на управляващите с бизнесмена Васил Божков, ГЕРБ даде извънреден брифинг и обяви, че ще подкрепи анкетна комисия, която да разследва целия преход, в т.ч. кредитните милионери, „кой създаде Валентин Златев, Васил Божков, Баневи и Бобокови“, приватизационните сделки на Корнелия Нинова, „как определени хора са въздействали на политическата и стопанската среда в страната“ и др.

Според Тома Биков от ГЕРБ, докато партията му е на страната на държавата, БСП съдейства на Васил Божков и се опитва да превърне парламента в адвокатска кантора за имиджа на бизнесмена, който е с 18 обвинения, както и да го върне в страната на позицията, от която е махнат. Той смята, че Корнелия Нинова използва случая, за да направи опит да спечели втори мандат като лидер на БСП, но партията й ще плати цена, защото хората виждат коя партия се противопоставя на сенчести бизнеси и коя не.

Депутатът Красимир Ципов поиска БСП да каже защо през 2008 и 2013 г. са опрощавани загуби на „Лукойл“, което е довело до неплащане на данъци. Според него Корнелия Нинова дължи много отговори, в т.ч. и за аферата „Фронтиер“.

Колегата му Маноил Манов каза, че е имало среща между Корнелия Нинова, Васил Божков и Валентин Златев, но не каза кога и къде е била тя и на какви теми. Според него БСП като наследник на БКП е създала кредитните милионери и сега търси финансиране от тях, защото партията фалира.

За депутатите от ГЕРБ един от най-големите успехи на сегашния мандат на партията е разтурването на бизнеса на Васил Божков. Според тях партията им е премахнала паралелната държава, която БСП защитава.

Тома Биков каза, че гореизброените бизнесмени са били на гребена на вълната 30 години, но сега ще се сложи ред и това, че държавата го прави, е повод за самочувствие на всички българи.

На въпрос кога ще държавата ще се справи с обръчите от фирми на Ахмед Доган и Делян Певски, Тома Биков призова да бъде подаден сигнал. „Там, където е имало сигнали, са предприети действия, независимо кой как се казва. Въпросът е органите да работят и хората да нямат усещане, че държавата е безсилна, каквато беше много време“, обяви още Биков.

Според Красимир Ципов заявката на Васил Божков за партия е абсурдна, но се пита дали такъв проект не би станал част от „БСП за България“, а според колегата му Маноил Манев проектът е граден от доста време, „там на тия срещи“. Първият каза, че трябва да се види дали Васил Божков е теглил пари и покрай президентските избори през 2016 г. и парламентарните през 2017 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!