FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ДАРЯВАТ 14 ИКОНИ НА КАТОЛИЧЕСКИЯ ПАРКЛИС В ЧИПРОВЦИ

11-0

Кръстният път на Спасителя  в 14 икони, създадени специално за новопостроения католически параклис в Чипровци,  ще дарят потомци на чипровчани от с. Винга, Румъния. Върху иконите са пресъздадени събитията  от последните дни на земния живот   на Христос – залавянето, съдът пред Пилат, бичуването. Иконите са изработени по католически образец и са съобразени с архитектурата на параклиса, разказа д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.

Параклисът  „Дева Мария – Майка на църквата”   ще е духовен дом на малката католическа общност в Чипровци, която вече официално  е част от Северната католическа епархия в България.

„Благодарни сме на всички, които помогнаха за изграждането на параклиса, приятелите ни от с. Калояновец, които лично се включиха в строителството, на общината, на кмета Пламен Петков”, подчерта А. Комитска.

Параклисът е с площ  35 кв. м в съседство на останките на средновековния храм и в специално направена капсула, намираща се под олтара ще бъдат положени костите на архиереите и монасите-францисканци, съхранявани в местния музей.  Строежът на параклиса e завършен през есента на 2019 г. Дарохранителницата и олтарът се изработват в село Житница. Изработва се кръстният път и разпятието, както и закупуването на статуи на Скръбна Дева Мария и Апостол Иван. Витражите ще бъдат три – на единия ще бъде изобразено Успение Богородично, като припомняне за старата катедрала, а на втория витраж ще бъде изобразен Свети Франциск, тъй като първите мисионера там са били францисканци и третият вероятно ще бъде стилизиран символ на Дева Мария.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!