FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЗАПОЧВА РЕМОНТЪТ НА ПЪТЯ БОРОВЦИ – БЛАГОВО

Photo II-81 14 (1) (1)

Започва основният ремонт на 7,71 км от пътя Берковица – Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово. Инвестицията е за над 5,3 млн. лв.  Проектът се финансира от съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за  Монтана и Видин със София, с Дунав мост II и пристанище Лом.  Символичната първа копка в с. Благово днес събра народният представител Дилян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев, кметовете на Монтана, Берковица и с. Благово –  Златко Живков, Димитранка Каменова и Лъчезар Асенов, председателят ан Общ. съвет в Монтана инж. Иво Иванов, директорът на ОПУ-Монтана Илия Илиев, инж. Христо Петров – АПИ, представители на строителя, надзора и др.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва от кръстовището  за  с. Боровци и с. Замфирово, преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. През последните 4 години са обновени общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд – Берковица – Монтана –  43 км от пътя през „Петрохан“ на територията на Софийска област и участъкът Йончеви ханове – Благово, изграден бе обхода на Берковица и обновена отсечката от „Петрохан“ от страната на Монтана.     Сегашният  участък ще бъде с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъде ремонтиран мост над река Бързия, който е с шест отвора и е дълъг 102 м. Съоръжението ще е с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Основният ремонт ще бъде изпълнен от „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 5 310 000 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „Пътконсулт Инженерингс“ ДЗЗД, в което участват: „Консулт Инженерингс“ ЕООД и „Пътконсулт 2000“ ЕООД, и договор за 114 270 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 890,40 лв.

            Общата стойност на проекта е 5 846 411,78 лв. От тях 4 969 450,01 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 759 975,08 лв. е национално съфинансиране. 116 986,69 лв. е приносът на АПИ.

 

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!