FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА, СТОПАНИТЕ ОЧАКВАТ ДОБРА РЕКОЛТА

Exif_JPEG_420

С ритуал и благословия днес комбайните навлязоха в житните  масиви в Златията.   Прогнозният среден добив от пшеница е 580 кг/дка, с около  50 кг от декар повече в сравнение с миналата година. За реколтата от ечемик прогнозите са по-благоприятни.

Рано сутринта машините на  Феди Фердинадов вече са на полето. За дни те трябва да приберат 6 000 дка  хлебна пшеница. Реколтата ще е почти като миналата година.

Повечето стопани от района нямат предварителни договори с търговци на зърно.

„Предпочитам да го приберем в склада и тогава да мисля да го търгувам“, каза Ф. Фердинадов. Въпреки проблемите с вноса на пшеница от Украйна той няма залежало зърно.

Сушата може и да е затруднила израстването на класовете, но пък е повлияла добре на качеството на зърното.

Първите изследвания на зърното са за качество над средното. „Мисля че ще е добре , като добив може и да не е толкова много, но заради сушата качеството е добро, защото  дъждовете развалят зърното, при нас не е имало дъждове“, допълва Феди Фердинадов.

Жътвата набира скорост, а стопаните се молят да няма бури и градушки.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!